eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: ЕУ планира да обезбеди пола билиона евра за обнову и економију Украјине, преноси Блумберг

РТ: ЕУ планира да обезбеди пола билиона евра за обнову и економију Украјине, преноси Блумберг
05.07.2022. год.

Украјина тражи од страних донатора стотине милијарди долара за њену обнову, а ЕУ ће дати највећи део пакета помоћи, известио је Блумберг.

План од 2.000 страница за обнову украјинске економије биће представљен ове недеље током конференције у швајцарском граду Лугану, саопштио је пословни лист позивајући се на изворе.

Како се наводи ЕУ ће понудити преко 500 милијарди евра, наводи се у извештају, а донаторска конференција би могла да буде одржана већ у новембру у Чешкој, која је овог месеца преузела ротирајуће полугодишње председавање ЕУ.

На конференцији ће бити председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и представиће понуду за прикупљање новца од потенцијалних донатора као што су чланице Г7, мултилатералне организације, Швајцарска и Норвешка, рекли су извори за Блумберг, додајући да ће се ЕУ вероватно задужити за покривање трошкова, слично као што је прикупљала средства за одговор на пандемију коронавируса.

Украјини је прошлог месеца понуђен статус кандидата за чланство у ЕУ, што је, како су европски званичници рекли, био углавном симболичан гест да се Кијев охрабри. Многи у Кијеву то доживљавају као велики корак ка придруживању унији.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је да би требало да следе пример Пољске о томе како добити субвенције из заједничког буџета ЕУ. Варшава је „научила да узима европски новац и потрошила га на начин да добије више“, рекао је Кулеба, додавши да Украјинци треба да учине исто.

Он је додао да ће ЕУ морати да изврши значајна прилагођавања како би се Украјина прихватила као нова чланица због њеног броја становника. „Како ће се однос снага у Европској унији променити, рецимо, тандемом Украјине и Пољске?“, навео је он, додајући  да би "то била нова реалност."

„Сјајно је што ће ова предстојећа реформа бити одговорна за будуће чланство Украјине. Мегакул“, навео је високи украјински дипломата.

Украјински председник Владимир Зелексни је рекао на конференцији НАТО-а у Мадриду прошле недеље да је Кијеву потребно пет милијарди долара месечно да покрије буџетски дефицит. Украјински лидер је упоран да Кијев неће уступити територије Русији у замену за прекид ватре и тврди да би повећање испоруке западног оружја Украјини променило ток сукоба.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били  су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор: РТ

Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti



  • Извор
  • Танјуг
  • фото: ©Ulrich Baumgarten via Getty Images/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист


Москва ће предузети мере које служе њеним интересима, изјавио је Дмитриј Песков

Москва користи мултилатералне формате ван контроле САД да би заобишла ограничења, изјавио је министар спољних послова


Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев

Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева


Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА